CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO


Optima accu's zijn als beste accu getest in Duitse vakpers en Kampeer en Caravan Kampioen!


Promotiefilm
Testen in vakbladen


Aan het einde van de zomer van 2009 zijn de Optima accu's getest in twee Duitse vakbladen (klik op onderstaande links om de gehele test te lezen):
- Camping, Cars & Caravans, editie 9 / 2009
- Reise Mobil International, editie 9 / 2009

Optima groep
Optima groep

De testen zijn gecombineerd en in samenwerking met Truma uitgevoerd. De Optima YT 5.5 komt als beste accu uit de testen. In Camping, Cars & Caravans is ook vastgesteld hoelang een Truma mover kan rijden met een accu. Met de 55 Ah accu van Optima kan ongeveer 40 minuten gereden worden, met een Optima 75 Ah ruim een uur.

Test in Kampeer en Caravan Kampioen 2010


In september 2010 heeft de ANWB Kampeer en Caravan Kampioen aandacht besteed aan de accu van een caravan. Gebruikt zijn de gegevens van de hieronder beschreven test in Camping, Cars en Caravans. De test is hieronder na te lezen. Tevens is een artikel gepubliceerd op de site van de Kampeer en Caravan Kampioen.


Kampeer en Caravan Kampioen, editie september / 2010
Kampeer en Caravan Kampioen website
(of klik hier om een kopie te downloaden).


Testen in Camping, Cars en Caravans en Reisemobil International 2009


Aan het einde van de zomer van 2009 zijn de Optima accu's getest in twee Duitse vakbladen. De testen zijn gecombineerd en in samenwerking met Truma uitgevoerd. De Optima YT 5.5 komt als beste accu uit de testen. In Camping, Cars & Caravans is ook vastgesteld hoelang een Truma mover kan rijden met een accu. Met de 55 Ah accu van Optima kan ongeveer 40 minuten gereden worden, met een Optima 75 Ah ruim een uur.
Reise Mobil International, editie 9 / 2009 NederlandstaligCamping, Cars & Caravans, editie 9 / 2009Reise Mobil International, editie 9 / 2009
Onze grote praktijktesten


Een caravan mover levert over het algemeen meer kracht dan een kleine personenwagen. Dat staat op diverse websites te lezen en dat is ook de waarheid. De caravan mover krijgt zijn energie uit een accu. Niets is vervelender dan op de camping tot de conclusie komen dat de accu, dus de mover het niet meer doet. Daarom is het van belang om een goede accu aan te schaffen. De technische specificaties van de verschillende accu's ontlopen elkaar op het eerste gezicht niet. Echter in de praktijk blijkt er een wereld van verschil te zijn tussen de diverse accu's.

Wij hebben verschillende accu's aan een praktijktest onderworpen. De resultaten zijn op het eerste gezicht verrassend, maar als we wat dieper de materie induiken blijkt het niet zo verrassend te zijn. De gebruikte techniek en vervolgens de kwaliteit van de onderdelen bepaalt het resultaat van de accu in de test.

Optima groep

Wij hebben twee grote testen gedaan zowel in 2011 als in 2014.

2011: de opstelling


In onze test moet de accu een Truma SER caravan mover in beweging brengen die gemonteerd is op een Fendt caravan. Er wordt op een verharde weg eerst een afstand van 60 meter horizontaal afgelegd om vervolgens een helling van ongeveer 6% te nemen gedurende maximaal 114 meter. De gehele test duurt ongeveer een kwartier. De helling levert voor de mover geen enkel probleem op. Voor de accu's des te meer. De accu dient immers de benodigde energie te leveren.

Gekozen is voor de Truma mover omdat deze een zeer goede onderspanningbeveiliging heeft, de mover stopt met werken zodra de accu niet meer het minimaal benodigde voltage kan leveren. Truma heeft hier voor gekozen omdat als er wel wordt doorgereden de mover veel sneller slijt dan nodig is.

Wij hebben diverse accu's in diverse kwaliteitsklassen getest en we hebben zelfs enkele oudere accu's getest. In de test zijn 3 nieuwe calcium accu's getest. Twee in de laagste prijsklasse met een capaciteit van 75 en 100Ah en een 105Ah VMF calcium accu. Om de test compleet te maken hebben we ook een 3 jaar oude VMF calcium accu getest.

2011: de resultaten


De techniek van alle loodzuuraccu's verschilt onderling nauwelijks. Toch zijn er grote verschillen in kwaliteit. Op alle onderdelen van een accu is te besparen. De opgegeven specificaties van de fabrikant kloppen vaak niet. Wij hebben een praktijk test gedaan met diverse accu's. Met een 6Ah accu (Reich Peak Power Pack) werd 90 meter afgelegd op de 6% helling. Alle door ons geteste standaard natte, calcium en goedkope AGM accu's haalden deze afstand niet. Dit ondanks het feit dat de fabrikant aangaf dat deze accu's 70, 90 of zelfs 110Ah konden leveren. Opgemerkt moet worden dat we deze grote accu's een klein stukje horizontaal hebben laten manoeuvreren. Dit kan echter niet het grote verschil maken. De enige accu's die ook de helling haalden (en het horizontale stuk) waren de Optima en Mastervolt AGM accu's. Wij hebben zelfs een Optima accu getest van 7 jaar oud, deze legde zonder problemen het parcours af. Deze accu is door een consument jaren gebruikt voor zijn caravan mover en is door de gebruiker na het seizoen opgeladen en vervolgens heeft de accu altijd in de winter zonder druppellader gestaan. Deze accu heeft als enige van alle door ons geteste caravans het gehele parcours afgelegd zonder stoppen. De accu heeft de volledige 114 meter afgelegd. Wij hebben zelfs nog een stuk doorgereden (15 meter horizontaal) om vervolgens het hele traject terug te rijden. De accu had hier geen enkele moeite mee.

De door ons geteste nieuwe VMF accu heeft de caravan na het horizontale stuk nog 90 meter omhoog gekregen op de helling en presteerde daarmee het beste van alle calcium accu's. Vervolgens hebben wij een zelfde VMF accu die door een consument 3 jaar lang gebruikt is getest. Deze accu presteerde een stuk minder en kwam na het horizontale stuk nog maar 40 meter de heuvel op.
De prestatieverschillen tussen de calcium accu's zijn erg groot. De twee goedkopere accu's van 75 en 100Ah worden ook vaak verkocht bij caravan movers. Deze accu's zijn beduidend goedkoper dan de VMF accu's, maar presteren ook een stuk minder. De 75Ah calcium acu kwam slechts 22 meter de heuvel op en deze accu bleek niet in staat de caravan terug te brengen op de beginpositie. Omdat dit testresultaat zo tegenviel, hebben wij de test nogmaals herhaald met deze accu. Bij de tweede test kwam de accu niet noemenswaardig veel verder. Om uit te sluiten dat het toevallig een slechte accu is, hebben we de 105Ah accu van hetzelfde merk getest. Deze accu kreeg de caravan 45 meter de heuvel op. Behalve de teleurstellende feitelijke prestaties viel ook erg op dat de motoren van de mover geen mooi gelijkmatig geluid gaven, zelfs niet op het horizontale stuk.

Het verschil zit dus niet in de capaciteit van een accu, maar in de maximale afgifte van de energie. De meeste accu's kunnen de benodigde energie niet afgeven. Tevens zetten wij vraagtekens bij de aangegeven capaciteit van de goedkope accu's, wij krijgen namelijk op geen enkele wijze de aangegeven energie uit de accu's.


2011: nieuw; de Reich Lithium accu


Tenslotte hebben we een Lithium-ion accu voor de caravan mover getest, de Reich MPP. Nieuwe technieken maken natuurlijk altijd nieuwsgierig. De lithium-ion techniek die wordt toegepast in de MPP belooft wonderen. De accu's zijn bekend van bijvoorbeeld uw mobiele telefoon. De door ons geteste accu heeft een verkort traject afgelegd, de accu heeft het eerste horizontale stuk overgeslagen en is dus meteen aan het zware traject de helling begonnen. Deze accu van slechts 6,6 Ah kreeg de caravan mover 90 meter omhoog in 10 minuten tijd. De accu was daarna ook helemaal leeg en kon de caravan niet meer bewegen. Het opzetsysteem kan nog wel van de mover afgehaald worden. De accu weegt slechts twee kilo en heeft dus een zeer nette prestatie neergezet. Een 105Ah calcium accu van 4 jaren oud kwam immers ongeveer even ver.

2011: commentaar en afwegingen


Natuurlijk legt u in de praktijk niet snel een stuk af van 90 meter. Echter het is wel belangrijk om het verschil te zien. Een accu die namelijk niet de afstand kan afleggen, alhoewel hij volgens de fabrikant wel de capaciteit hiervoor heeft, kan simpelweg de energie niet leveren. Dus ook op een heel klein traject wordt de accu maximaal belast gedurende een korte tijd, dit zorgt voor onnodige schade aan de accu en verkort de levensduur aanzienlijk. Tevens komt er onnodige slijtage aan de motoren van de mover. Een elektromotor moet namelijk ten alle tijden een goed voltage krijgen om goed te functioneren. Motoren die een te laag voltage krijgen, gaan snel defect door het gestegen amperage. Een mover is een dure aanschaf. U wilt er dus wel veel plezier van hebben, vooral op de langere termijn, een goede accu is noodzakelijk hiervoor.

2014: de opstellingen


Wij hebben de bovenstaande test gedaan in 2011. Vervolgens hebben we in 2014 een toevoeging gedaan. De oude optima accu hebben we nog steeds in gebruik bij onze vestiging in Groningen. Hierop hebben we een simpele capaciteitstest gedaan, dus een ontlader er op gezet en gekeken hoeveel energie er uit kwam. Dit is dezelfde test die de ANWB heeft gedaan in zijn accutest. Dit toont niet de werking aan in combinatie met een mover, maar die zekerheid hebben we al bij deze accu. De oude Optima haalde de aangegeven norm nog steeds zonder problemen. We testen regelmatig accu's op deze simpele wijze. Wij hebben ook een 105Ah accu op deze testbank gelegd; ingesteld op 105/20= 5,25 Ah en deze accu zou dit volgens de norm 20 uur moeten volhouden. Helaas was de accu al leeg in minder dan 12 uur. De accu haalde de norm niet.

Tevens hebben we in 2014 diverse lithium accu's ingekocht en getest. We hebben daar verschillende doelen gesteld. Om het juridisch te zeggen; eerst enkele formele vragen: is het transport conform de wettelijke norm, is de verpakking afdoende, haalt het product daadwerkelijk de aangegeven waarden. Daarna hebben we test onder belasting gedaan. Dat betekent simpelweg rijden met een beladen caravan binnen specificaties van de mover.

2014: de resultaten


We hebben een Knaus Deseo dubbelas met een gemonteerde TeR mover. De accu moet de energie leveren om deze caravan zonder problemen te laten rijden en dat ook nog onder zware belasting. Bij de belastingstest is ons eikpunt de oude Optima accu. De oude Optima accu had hier geen problemen mee. Een nieuwe LIAO accu deed het iets beter en de 75Ah Optima deed het nog iets beter. Alle andere lithium accu's functioneerden in het geheel niet. Een lithium accu heeft namelijk diverse beveiligingen (tegen exploderen) en een daarvan is de maximale stroomafgifte. Als de accu te veel energie aflevert, worden de cellen te warm en dat moet voorkomen worden. De accu's zijn hiertegen elektronisch (BMS) beschermd. Het BMS controleert meerdere zaken.

Na deze dubbelas test hebben we het met een lichtere (enkelas) combinatie opnieuw getest. Alle voornoemde accu's hadden er logischerwijs geen moeite mee. De Reich MPP kon ook aanschuiven in het rijtje. We kiezen in deze test voor de MPP omdat met deze accu de meeste ervaring is en omdat we hier het gewichtsvoordeel maximaliseren.

Onze bevindingen


Absoluut niet elke accu is geschikt voor een mover. Alhoewel de meeste accu's wel een mover in beweging kunnen krijgen, is de vraag hoe lang de accu dit volhoudt tijdens het rangeren en qua levensduur. Bovenstaande testen tonen aan dat de meeste accu's überhaupt het testparcours niet volbrengen. Dit terwijl de test niet heel bijzonder is. Wij vertrouwen daarom op onze complete sets.
En als u het wilt weten; de kracht van de accu's zien wij als volgt; de krachtigste accu is de Optima 5.5/75Ah. Daarna de LIAO. Dan de Optima 4.2/55Ah en daarna de kleine 38Ah Optima en de MPP. Dit is alleen in combinatie met een goede acculader. Een Optima accu biedt de meeste zekerheid qua levensduur.

105Ah fabel


De meeste mover fabrikanten adviseren een accu van minimaal 90Ah. Dit advies is gebaseerd op ervaringen uit het verleden. Veel mensen hebben problemen met de accu van de caravan mover. Veel accu's houden het binnen enkele jaren voor gezien. De laatste jaren is de trend echter juist om zeer kleine accu's te adviseren, echter wel in een andere prijs en kwaliteitsklasse.

Het advies van de grote zware accu is alleen van toepassing op normale loodzuur accu's. Deze accu's leveren niet de benodigde capaciteit voor de mover. De accu dient zodoende dermate groot te zijn om nog enigszins te kunnen manoeuvreren. In onze test is dit duidelijk gebleken. Een nieuwe calcium accu van 70 Ah kwam slechts 30 meter de helling op. De Lithium-ion accu van 6,6Ah zou in dezelfde situatie verder komen. Het rendement van de grote accu is dus minder dan 10% en na enkele jaren is het rendement van een kwalitatief goede calcium accu ook minder dan 5%. Elke accu verliest per definitie na verloop van tijd capaciteit. Dit komt omdat bij elke ontlading iets verloren gaat van het actieve materiaal (de loodpasta). Betere diep cycle accu's hebben een dikkere (positieve) plaat zodat het langer duurt voordat de actieve massa verbruikt is, omdat er eenvoudig meer van aanwezig is of door een hogere materiaaldichtheid.
Vaak wordt er gesproken over het geheugeneffect van een accu. Bij dit effect vergeet de accu de niet gebruikte capaciteit. Dit is niet van toepassing op loodzuur accu's. Op accu's waar het wel van toepassing is, is het eigenlijk alleen maar een theoretisch effect. Het verbruik bij elke ontlading van de loodpasta is wel merkbaar voor een consument.

De hierboven beschreven resultaten zijn niet zo verbazingwekkend als er beter naar de techniek gekeken wordt. Bij aanschaf van een mover is het af te raden om te besparen op een accu. Het gebruik van een caravan mover is een zware belasting voor de accu. De accu staat een groot deel van het jaar stil om vervolgens in een korte tijd heel veel energie af te moeten geven. De resultaten van de oude Optima accu zijn verbluffend.
Vragen? mail ons op info@Onderhoudslader.nl Wij antwoorden erg snel.
Telefonisch zijn wij op werkdagen tot 17.00 uur bereikbaar op
NL: 085-7843666.
©2000-2017 CaravanMoverShop

Privacyverklaring | Algemene Voorwaarden | Juridisch | Contact | Facebook | Youtube | Google+ |CtekCtek acculader 6V Ctek acculader 12V Ctek acculader 24VCtek zonder 230vCtek accessoiresLithium ladersGebruikte acculadersTecMateOptimate accessoiresXenteqXenteq LBC 12VAccu'sComplete setsOptima Yellow TopOptima Blue TopOptima Red TopVMF CalciumLithiumLithiumReich MPPLIAO